Människor utan känslor.

Hej Sverige. Hej på er alla svenskar, invadrare, ni som bor här och ni som flyttade hit när ni kanske var 12 år från ett annat land. Spelar egentligen ingen roll vart du kommer ifrån. Kanske flyttade du till din mormor i Guinea när du var sex månader från Liberia, för att sedan efter 11,5 år flytta hit till vårat vackra Sverige. Sverige som är tryggt, vänligt, fint och säkert. Vi som har ett system i landet som får andra länder att tappa hakan. Fri utbilding, sjukhus, tandläkare, bra polis, och ett bra styre. Kanske kommer du hit, från ett land med inbördeskrig, till en litet stad med falska papper för hoppet om att överleva här och skaffa dig ett bra liv med en ljus framtid. Kanske börjar du bygga upp ett liv här med en fotboll, en skolbok och en bra fosterfamilj. Du bor här i sex år. Du kan flytade svenska och har många kompisar. Du går andra året på barn och fritidsprogrammet på gymnasiet och din födelsedag börjar närma sig. Du ska bli 18 år! Du ska bli myndig, få gå ut och klubba, skaffa körkort, du har hela livet framför dig! Men så en dag får du ett brev, av polisen.

Du ska utvisas.

Du ska utvisas till ditt så kallade hemland Liberia. Ett land du har tillbringat totalt sex månader av ditt liv i innan du flyttade till din mormor. Du kan inte språket eller sederna och för dig är det absolut inte ditt hemland. Det är ett helt främmande land. Det som jag beskriver hände den 18 åriga Abrahim ''ibbe'' Jabathe.

Usch, jag tycker det är så fel när migrationsverket bestämmer något sånt här. Jag hävdar att om ett ensamt barn under 15 år kommer till Sverige tycker jag inte man ska bli utvisad sen när man är 18. Enligt FN och svensk lag är man myndig och vuxen vid arton års ålder men ibland tycker jag man ska se förbi lagarna och vad migrationsverket och polisen bestämmer och faktiskt sätta sig in i fallet. Är det verkligen rätt att göra såhär? Är det rätt att ta Ibbes alla drömmar och mål han har i Sverige och stampa, krossa och hoppa på dom? Jag försöker förstå, men det går inte. Hur man man som ansvarig vuxen person med mycket makt, ta detta beslutet? Det tråkiga och tragiska är att detta är inte det enda fallet med grym och orättvis utvisning. Det händer hela tiden. Det står i tidningen allt för ofta och vi på tåget och bussar bläddrar nonschalant förbi sidan. I Sverige är det helt plötsligt ok med att 6 killar våldtar en tjej, men inte att Ibbe som inte har gjort någonting och som troligtvis kommer jobba i Sverige (för Sverige) inte får stanna. Nej, nu får det vara nog.

Ni kan läsa om det på:
EXPRESSEN

NYHETER 24

SVT